FAQ



CRU! Architecten 

Doet Cru! Architecten uitsluitend bamboe architectuur?

Hoewel CRU! Architecten is gespecialiseerd in bamboe architectuur, beperken wij ons uiteraard niet uitsluitend tot deze bouwmethode. Van bescheiden eengezinswoningen tot stedenbouwkundige projecten, wij zijn enthousiast wanneer we onze expertise en passie kunnen bijdragen, zelfs wanneer bamboe geen deel uitmaakt van het project. Ons hoofddoel blijft het creëren van mooie en aangename leefruimtes, ongeacht de gebruikte bouwmaterialen.



Is betaalbaar bouwen nog mogelijk?

Betaalbaar bouwen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, zeker als gevolg van de schommelende materiaalprijzen. Ons doel is om bouwmaterialen en -methoden te implementeren die niet alleen kosten-efficiënt zijn, maar ook duurzaam. Bovendien zetten we ons in om materialen/delen van de woning zoveel mogelijk te hergebruiken.

Wat is jullie werkwijze?

We vertrekken altijd vanuit de klant. Wat zijn de woonwensen en hoe wilt de klant leven in zijn woning? Dit gegeven is voor iedereen anders dus het eerste dat we doen is luisteren naar jullie (ver)bouwwensen. Op basis daarvan worden twee voorontwerpen opgemaakt. Deze worden dan in een persoonlijk gesprek voorgelegd waarna met de nieuwe input van de klant deze stapsgewijs wordt uitgepuurd tot een finaal ontwerp. Er wordt ook altijd een 3D visualisatie van het ontwerp gemaakt zodat je als klant een goed idee krijgt van hoe het ontwerp precies in mekaar zit. Vervolgens wordt op basis van het definitieve ontwerp, de aanvraag tot omgevingsvergunning opgemaakt en ingediend bij de gemeente. In de tijd dat we wachten op het verkrijgen van de vergunning, wordt reeds het uitvoeringsdossier inclusief gedetailleerde raming opgemaakt en vragen we prijzen aan bij enkele aannemers zodat we sneller van start kunnen gaan eenmaal de vergunning binnen is. Op het vlak van aannemers laten we onze klanten vrij: we beschikken over een netwerk van vertrouwde aannemers, maar je kan ook steeds zelf een eigen aannemer aanbrengen. Eenmaal de werken zijn gestart, zorgen we voor de opvolging van de werken. 



Hoe lang duurt het volledige traject?

Vanaf het eerste kennismakingsgesprek, de ontwerpfase, het aanvragen van de vergunning en het (ver)bouwen tot finaal effectief in het huis kunnen gaan wonen is een heel traject, waar we o.a. rekening moeten houden met wettelijk vastgelegde termijnen voor de vergunningsaanvragen. Tel na de ontvangst van het volledigheidsattest (30d) een 60 à 120 bijkomende dagen afhankelijk van de vergunningsprocedure én 30 dagen verplicht uithangen van de vergunningsaanvraag. Alles bij mekaar kom je zo toch snel aan 1 à 2 jaar tussen vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot de afronding van het project. Deze termijn wordt echter vaak onderschat. Een goede klik met je architect is daarom belangrijk, want je moet een hele tijd samen verder.



Wat is jouw kostprijs als architect?

Zoals bij elk beroep verschilt ook de kostprijs van architect tot architect. Het ereloon hangt bovendien af van diverse factoren zoals de complexiteit van het project, de grootte van de woning/ verbouwproject, of je enkel een beroep op ons doet voor de basis (water- en winddichte ruwbouw) of voor de volledige (interieur)afwerking, en of dat je misschien je woning volledig zelf (ver)bouwt. We maken graag vrijblijvend een offerte voor jouw(ver)bouwproject op.



bamboearchitectuur

Kan men bouwen met bamboe in België of Europa?

Bamboe is een bijzonder geschikt bouwmateriaal in Europa o.a. vanwege het ontbreken van zijn natuurlijke vijanden en de mildere weersomstandigheden. In 2010 verbouwden we reeds een eengezinswoning naar een bamboehuis te Gent, waar de bamboe die werd gebruikt in drie dakconstructies nog steeds in onberispelijke staat verkeren. In een ander project te Moerbeke werd de bamboe structureel gebruikt in de hennep betonmuren in een nieuwe achterbouw. Momenteel zijn we volop bezig met een opmerkelijk project in de Zoo Planckendael te Mechelen, waar een 25 meter hoge bamboetoren zal opgetrokken worden. Voor dit avontuur hebben zowel de bamboestokken op zich als de structurele elementen strenge berekeningen en tests ondergaan door Studiebureau Mouton en de Universiteit van Gent, om de betrouwbaarheid en veiligheid te waarborgen.

Zowel in België als Nederland is er een netwerk van groothandels die een breed scala aan bamboeproducten aanbieden gaande van bamboestokken in diverse maten tot gelamineerde bamboepanelen zoals Bamboo Import. De primaire uitdaging ligt echter in het vinden van een aannemer die bereid is bamboe te omarmen. Als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden van bamboebouw, kunnen we u helpen bij het vinden van een ervaren aannemer die enthousiast is over het gebruik van bamboe in hun projecten. Daarnaast kunnen we ook praktische begeleiding en uitleg bieden aan degenen die zelf willen bouwen met bamboe.



Is het duurder en minder ecologisch om met bamboe in Europa te bouwen? 

Bij het overwegen van de ecologische en kostenaspecten van het bouwen met bamboe is het belangrijk op te merken dat bamboe een zeer duurzaam bouwmateriaal is. Bamboe die in de bouwsector wordt gebruikt, komt meestal uit Colombia of China/Japan en bijgevolg over zee vervoerd. De ecologische impact van dit transport is vergelijkbaar met die van hout afkomstig uit Canada of Scandinavische landen. Het is echter essentieel om de discussie niet te formuleren in termen van "meer of minder ecologisch", omdat bamboe zich reeds onderscheidt als een van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen, zelfs met transport inbegrepen. Tegenwoordig wordt ook al bamboe ook gekweekt in Europa. Neem eens een kijkje op de site van Bamboologic.

Indien u geïnteresseerd bent in een diepere verkenning van de ecologische impact van bamboe in de bouw, kunnen we u verschillende studies over de levenscyclusanalyse (LCA) van bamboe aanreiken.

Wat de kosten betreft, klopt het dat bouwen met bamboe duurder is in vergelijking met materialen zoals hout. Het is echter essentieel om de langetermijnvoordelen en duurzaamheid van bamboe te overwegen, die de initiële kostprijsverschillen kunnen compenseren. Bovendien maken de unieke eigenschappen van bamboe, zoals snelle groei en duurzaamheid, het tot een overtuigende keuze voor degenen die willen investeren in een duurzaam en veerkrachtig bouwmateriaal.



Wat zijn de voordelen van bouwen met bamboe?

Bouwen met bamboe heeft meerdere voordelen. Allereerst is bamboe zeer duurzaam vanwege zijn snelle groei, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor traditioneel hout. Bamboe kan worden geoogst in slechts drie tot vijf jaar terwijl hout veel langere groeiperiodes vereist.  

Ten tweede heeft bamboe het vermogen om 12-35kg CO2 per vierkante meter bamboebos per jaar op te nemen, in vergelijking met volgroeide bomen die ongeveer 10kg CO2 per boom opnemen. Tevens blijft het koolstof opgeslagen gedurende de levensduur van het gebouw, waardoor het de totale koolstofemissies vermindert.

Bamboe is ook sterk en licht, geschikt voor verschillende constructietoepassingen, en uiterst veelzijdig, bruikbaar in diverse bouwelementen. Ten slotte ondersteunt het gebruik van bamboe lokale gemeenschappen en bevordert het duurzame economische ontwikkeling.

Kortom, bamboebouw is een duurzame en sterke keuze die de ecologische en sociale verantwoordelijkheid bevordert en de koolstofvoetafdruk verkleint.

FAQ